Jak prawidłowo nakrywać do stołu?

Uroczysty obiad to moment, do którego należy się dobrze przygotować. Poza wyśmienitymi potrawami trzeba również odpowiednio nakryć do stołu. Na tę okazję doskonale sprawdzi się porcelanowa zastawa stołowa. Warto także zadbać o akcesoria i dodatki na stole.

Wybór obrusu


Nie jest on bez znaczenia. Przede wszystkim jego kolor, wzór lub brak wzoru należy uzależnić od rodzaju zastawy stołowej. Klasyczna porcelana kuchenna doskonale komponuje się z obrusem np. w odcieniach czerwieni, szarości, złota. Można zdecydować się na jakiś wzór, ale nie może on przyćmić elegancji i klasy porcelany. Dlatego nie powinien być krzykliwy. Warto postawić raczej na delikatne zdobienia.


Nowoczesna porcelana do kuchni, zwłaszcza o oryginalnym wzorze najlepiej wygląda na gładkim obrusie, koniecznie białym, jeśli ma wyraziste kolory.

Zastawa stołowa


Należy zacząć od dużego talerza, na nim położyć talerz od zupy. Wszystko 2 centymetry od krawędzi stołu. Nie można również zapominać o serwetkach, które powinny być kolorystycznie dopasowane do obrusu. Sztućce należy ułożyć w takiej kolejności, w jakiej będą używane. Warto wcześniej je wypolerować.

Nakrycie stołu jest niezwykle istotne podczas uroczystych posiłków. Dlatego należy przemyśleć każdy szczegół. Warto poza porcelaną i eleganckim obrusem zadbać również o inne dodatki. Wazon z kwiatami, dekoracje na stół oraz stylowe serwetniki na pewno dodadzą klasy.